15. jul, 2017

Stress en triggers

WIST JE DAT... mentale stress altijd in onze mind, in onze geest ontstaat. Welliswaar is er een interne (mentaal - gedachten) of externe (fysieke) trigger nodig om mentale stress te activeren maar het is nooit de trigger ansich die mentale stress veroorzaakt.
Het zijn altijd onze gedachten OVER de trigger de mentale stress creëert.

Mentale stress ontstaat van zodra ik een oordeel vel OVER een gedachte (een gedachte die in mijn geest opkomt) of een oordeel vel OVER iets of iemand. 

De weerstand die dan ontstaat, die je dan in je lichaam voelt in de vorm van een "negatieve emotie (bv. verveling,irritatie, frustratie, teleurstelling, twijfel, piekeren, onzekerheid, ontmoediging, boosheid, woede, jaloezie, haat, wrok, rancune, schuldgevoelens, verbittering, waardeloosheid, machteloosheid, wanhoop,...) is niets anders dan een soort alarmsignaal. Een signaal dat jou gewoonweg vertelt dat je in stress-modus staat. Meer niet.

Een negatieve emotie is dus niets anders dan een signaal dat jou vertelt dat je in stress staat. Het vertelt je ook dat de oorzaak van het in stress staan niet buiten je ligt maar dat de oorzaak in je denken zit.

Oplossing? Zoek, als je een negatieve emotie ervaart, naar een gedachte die je een instant goed gevoel geeft. Ik noem dat een ankergedachte. En je zal merken dat de stress onmiddelijk uit je lichaam verdwijnt.

Stress is een geschenk. Stress is niet iets ergs, nope. Stress is niets anders dan een signaal dat jou vertelt dat er een mentaal probleem moet worden opgelost. Het is hetzelfde wanneer je fysieke pijn ervaart. Fysieke pijn is een signaal dat jou vertelt dat er een fysiek probleem is dat moet worden opgelost.